Pas op bij het exporteren van je InDesign PDF

Posted by Marco on Aug 24, 2010 in INDD

Het blijft voor een CS3-migrant opletten bij het exporteren van je PDF in InDesign CS5. Ditmaal betrof het een PDF gemaakt voor print, maar mét knoppen er in. De gedachte was om -naast de prints – het rapport ook als PDF te verzenden. Een interactieve PDF met knoppen naar Youtube-films welteverstaan. Knoppen maken is een makkelijk zat in InDesign. En een interactieve PDF, die had ik ook al vaak genoeg gemaakt. Echter… geen van de knoppen bleken ‘klikbaar’ in de PDF. Wat was er aan de hand?

Na alles nogmaals nagelopen te hebben moest ik toch echt concluderen dat elk onderdeel goed gemaakt was. Eigenlijk was alles okay. Maar toch… geen knoppen! Het was ongelooflijk, maar ik zat vast! In zo’n geval is het verstandig om eens bij andere vakbroeders aan te kloppen. Aad Metz to the resque! Aad heeft net zijn nieuwe boek, Leer jezelf professioneel InDesign CS5, gedrukt en hij kon zonder wijzigingen een PDF met ‘klikbare’ knoppen maken van exact hetzelfde bestand. Dus het bestand was goed… What gives? Uiteindelijk wees Aad me op een (voor mij) nieuw pulldown-menu’tje onderaan het Export Venster.



En wat staat daar bij mij? “Adobe PDF (afdrukken)”. Dat klopt, ik wilde deze PDF afdrukken. Echter als je het pulldown menu bekijkt staat er óók “Adobe PDF (interactief)”. Dat was de optie die Aad koos toen hij exporteerde.



Een stap verder, bij het export-menu van InDesign, kun je ervoor kiezen om Hyperlinks en Bladwijzers toe te voegen in je PDF. Je kunt ook de PDF optimaliseren voor weergave op internet. Echter… Als je een stap eerder niet hebt gekozen voor “Adobe PDF (interactief)” kun je ‘klikbare knoppen’ wel vergeten. Gelukkig was daar Aad om me te wijzen op het ‘pulldown-menu’ dat voor mij, als CS3 gebruiker, nieuw was.

Overigens, Aad’s nieuwste boek, Leer jezelf professioneel InDesign CS5 kunt je hier bestellen.

Hits: 4377 Comments: 1

Comments

  1. NEX-C3 | November 16, 2011 | 10:05 CET

    Aardige post. Ik struikelde op je blog en wilde zeggen dat ik echt heb genoten van bladeren in uw blog posts. Na alles wat ik zal u te abonneren op je RSS-feed en ik hoop dat je snel weer schrijven!

Commenting is not available in this weblog entry.