Royaltyfree Models: Rechtenvrije modellen ‘Zoeken & Boeken’

Posted by Marco on Jun 16, 2011 in INDD

Als grafisch ontwerper of Art Director is het mogen organiseren van je eigen fotoshoots zonder twijfel één van leukste werkzaamheden. Wat is er mooier dan zelf alles voor een nieuwe campagne te kunnen bepalen? Uiteraard kijk je eerst bij de bekende modellenbureaus en je klant is ook erg enthousiast over je concepten. Tenminste… dat was hij tot hij de offerte van het modellenbureau ziet en je hem uitlegt dat hij vervolgens elk jaar opnieuw dient te betalen voor het gebruik van de modellen in de foto’s die je wilt gaan maken. Oh, én dat hij ook de rechten voor de verschillende media dient af te kopen. Wil hij later de foto’s ook online gebruiken? Bijbetalen. Outdoor? Opnieuw bijbetalen. Wat volgt is een discussie over prijzen, portret- en auteursrechten en een klant die er niet enthousiaster op wordt. Regelmatig eindigt zo’n discussie met de klant die aangeeft dat er één budget is voor ‘deze klus’ en dat jij dan maar wat in moet leveren of op zoek moet gaan naar betaalbare alternatieven.

Veelal krijg je niet eens al de tijd die je in een klus steekt vergoed, dus een deel van jouw vergoeding inleveren is niet een optie. Zelf geschikte mensen vinden die bereid zijn model te staan is helemaal tijdrovend. Tijd die je veel beter kunt besteden en die je hoogstwaarschijnlijk niet vergoed krijgt. Zou het niet mooi zijn als je eenvoudig uit veel bereidwillige mensen kon kiezen voor één vaste, lage prijs?

Uiteraard kosten niet-professionele modellen meer tijd aan begeleiding. Je zult een beginnend model meer moeten ondersteunen en wellicht dingen moeten uitleggen, maar dat is iets dat je zelf samen met een goede fotograaf ter plekke kunt verzorgen. Enthousiasme, uitstraling en een bepaald type mens is wat jij nodig hebt voor die camera.

Royaltyfree Models biedt je precies dat gemak. Niet meer zelf tussen vrienden, kennissen of op straat op zoek gaan naar ‘dat ene type mens’ dat je opdrachtgever zoekt. Gewoon online zoeken tussen de beschikbare (amateur)modellen: maak je selectie, stuur de profielen of alleen de foto’s door naar je opdrachtgever en kom samen tot een keuze.

Via de website van Royaltyfree Models kun je vervolgens na het ‘zoeken’ ook meteen ‘boeken’. Onderhandelen over de prijs is niet nodig. Alle aangesloten modellen werken voor een uniforme prijs van 252,- per fotoshoot van maximaal 5 uur. Daarnaast rekend Royaltyfree Models éénmalige bemiddelingskosten van 76,-. (Prijzen exclusief btw). Wanneer een model jouw opdracht accepteert, kun je meteen rechtstreeks met dat model afspreken waar en wannneer je de fotoshoot wil uitvoeren. Onze payoff is niet voor niets ‘Model Management by You’.

Kan het nog beter? Royaltyfree Models vindt van wel. De vaste prijs is namelijk inclusief alle portret- en aanverwante rechten. De opdracht wordt –tezamen met alle rechten– vastgelegd in een Akte van Overeenkomst. In dit juridisch dichtgetimmerde document staat in duidelijk taal dat het model zijn of haar rechten eeuwigdurend aan jou overdraagt. Dus: geen extra kosten voor gebruik van de foto’s langer dan een jaar óf extra kosten voor gebruik van de foto’s in andere media. (Uiteraard wel voor dezelfde klus. Meer info in de ‘Help‘).

Is er dan geen enkele ‘catch’? Ja die is er wel. Ter bescherming van de (amateur)modellen werkt Royaltyfree Models alleen ‘Business to Business’ en niet met particulieren. ‘Echte’ bedrijven staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hebben contactgegevens zoals een adres in plaats van alleen een 06-nummer. Daarnaast verzorgen we geen modellen voor bloot- of lingerie opdrachten. We screenen de opdrachten bij binnenkomst alvorens we ze doorsturen naar de modellen. We nemen eventueel telefonisch contact op met de opdrachtgever om de opdracht-omschrijving zo duidelijk mogen in beeld te krijgen alvorens we de klus doorsturen naar het model. Duidelijkheid voor alles.

De combinatie van de vaste prijs, het rechtstreeks contact én de Akte van Overeenkomst waarbij alle rechten naar jou worden overgedragen zorgen ervoor dat jij als opdrachtgever zo veel mogelijk verzekerd bent van een goed eindresultaat met zo min mogelijk onvoorziene problemen. En je blijft nog mooi binnen je budget ook.

Hits: 5255 Comments: 0
Commenting is not available in this weblog entry.